Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

MINDEN FÉLE HÜJESÉG

D. Piros tanár (rajztanár?) jól emlékszik, ezen a címen már volt egy - sikeres! - Országos Gyermek Karikatúra Kiállítás a kArton Galériában - sőt, pár évvel korábban, a 2000-ben rendezett IV. Magyar Karikatúra Művészeti Fesztiválon is kiállítottuk gyerekek karikatúráit, legalábbis a 10-15 legjobbat.

Nehéz és hosszadalmas lenne itt felsorolni, hány jó okunk van arra, hogy 6-12 éves gyerekek "karikatúráit" is bemutassuk; legyen elég annyi, hogy az  é r t e l m e s (!) szatirikus-humoros kritikai önkifejezés, a szűkebb vagy tágabb környezet visszásságainak "adekvát" ábrázolása fontos fejlődés-, ill. oktatáslélektani tényező - lehet(ne). (stalker)

Rosszkedvem lett, szétestem...

Nagy Tünde és Csombordi Anikó (10 éves, Poroszló) díjazott karikatúrája a MINDEN FÉLE HÜJESÉG c. Országos Gyermek Karikatúra Kiállítás archív anyagából.

KÉT OPERATÍV PROBLÉMA

K. László határontúli kolléga kérdezi: mi van akkor, ha egy határontúli pályázó díjat kap, de azt nem tudja a megnyitó-díjátadó rendezvényen személyesen átvenni? Feltételezve, hogy felnőtt pályázóról, így pénzzel járó díjról van szó, az összeget átutaljuk az általa megjelölt számlára, vagy átadjuk az általa e-levélben megnevezett - értelemszerűen ellenőrzött - megbízottjának. (Bár K. László levele erre nem tér ki, felvetődhet az a kérdés is, hogy tudunk-e szállást biztosítani annak a határontúli díjazottnak, akinek nincs budapesti rokona vagy ismerőse? A válaszunk ez: ennél bonyolultabb ügyeket is megoldottunk.)

Békési Joe kolléga a facebook KUK@C oldalán jelezte, hogy az e-pályázatok nemzetközi gyakorlatának megfelelően mi is küldhetnénk a beérkezett művek átvételét igazoló e-elismervényt. A válaszunk: köszönjük az észrevételt, az automatikus válaszlevél kezdettől működik. (stalker)

SOKAKNAK

Igen, sajnos komoly nehézségeink vannak a pályázati felhívás kommunikálásával annak ellenére, hogy azt az itthoni és határontúli nyomtatott és e-sajtónak idejében elküldtük. Úgy néz ki, hogy egy Országos e-Karikatúra Pályázat ma nem igazán "hír"...; így azon kívül, hogy számos kulturális és művészeti e-lapban, valamint a társrendező Szerencsejáték Zrt. honlapján megjelent (köszönjük!), a pályázati felhívás nagyrészt "fű alatt", illetve közösségi oldalakon és e-levélben továbbítva terjed (a reklamáló levélírók is csak így értesültek róla).

Mindenesetre köszönet azoknak, akik eddig is segítettek, és a következőkben is segítenek a "hír" továbbításában.

Többen kérdezték, hogy a beküldött művek miféle szempontoknak, elvárásoknak kell megfeleljenek? Erre röviden csak annyit tudunk válaszolni, hogy: legyenek "kőszáli" jók! (Másrészt ne felejtsétek el, hogy a jó karikatúra egyik alapvető sajátossága a nagyon ütős és nagyon közérthető GEG. Minthogy e-karikatúra kiállításról van szó, érdemes nemzetközi nézettséggel, és ehhez mért közérthetőséggel kalkulálni...) Aki többet szeretne tudni az úgynevezett karikatúráról, az ássa bele magát a Karikatúra Akadémia archivált anyagába, aminek nagy része a www.koksz.hu weblap Akadémia menüjében található.

 

Válasz K. Ágnes kérdéseire

Ha a pályázó betöltötte a tizenkettedik életévét (vagyis már elmúlt 12 éves), akkor értelemszerűen nem indulhat a 6-12 éves gyerekek számára kiírt MINDEN FÉLE HÜJESÉG témakörben. Ha csak tizenhét éves, akkor nem indulhat a MÁZLI témakörben, mert a Szerencsejáték Zrt. etikai szabályzata a kis-, ill. fiatalkorúakat távol kell tartsa a szerencsejátékoktól - ebben a vonatkozásban is. Másrészt viszont pályázhat az AKÁRMI "témakör" mindkét kategóriájában, ha legalább a művei "nagykorúak".  


Egy kedves erdélyi újságírónőnek és néhány kollégának

Minket nem zavar a KUKAC szó. Mi is tudunk a "konnotációkról", illetve a lehetséges asszociációkról... A logónk és a blog fejléce tényleg nem igazán színes (ez ügyben késhegyre menő vitáink voltak), viszont reméljük, hogy a kiállítási anyag az lesz.

Többeknek

Ajánlott szakmai linkek:

www.karton.hu
www.koksz.hu
https://www.facebook.com/KarikaturaKlub
https://www.facebook.com/groups/karikaturista
https://www.facebook.com/KarikaturaAkademia

Követők

m vali kukac2013