AJÁNLÓ
 
15:08
2013. 09. 11.
Kedves sasszemű kollégák, jól láttátok, a DÍJAZOTTAK postban, az Űrséta című nagydíjas Deák...
A bejegyzés folyatódik
 
15:08
2013. 09. 11.
Volt "valami kis sziporka" (ahogy annakidején Kaján Tibor nevezte a sikerültebb, ilyenformán...
A bejegyzés folyatódik
 
15:08
2013. 09. 11.
Gondolom, lesznek hörgések, hogy páran "túlnyerték magukat", például MARABU, aki három díjat...
A bejegyzés folyatódik
 
15:08
2013. 09. 11.
Elkészült a "kiállítás" menüből holnap késődélután már elérhető e-kiállítás. Néhány...
A bejegyzés folyatódik
 
15:08
2013. 09. 11.
Mindenféle hülyeség tétetett a MINDEN FÉLE HÜJESÉG kategóriában - és ez a "tétetett" azért...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

VALAMI HOMÁLY

Ahogy azt páran szóvá tették, némi homály tényleg lehetett az előző postban, úgyhogy mégegyszer nekifutok, noha csak röviden, tézisszerűen.

1. 1948-tól 1995-ig a Ludas Matyi köré szervezett honi sajtókarikatúragyártás az egységes és intézményesült "karikaturista szakma" látszatát hozta létre; ugyanakkor azt a látszatot, mintha csak az efféle sajtókarikatúra lenne karikatúra...

2. Eme látszat tehetetlenségi nyomatéka ma is hat; ennek tudható be, hogy sokan a karikaturista szakma széthullásáról pusmognak - és tényleg: az elmúlt 10-15 évben az addig centralizált, ill. intézményesített (a rossz beidegződéseket és a céhes értékeket egyaránt őrző) sajtókarikaturista szakmát egy technikailag is szabadabb, szélesebb kifejezésmód rohamos terjedése "fenyegeti"...* (Ezt a folyamatot az "e-forradalom" felgyorsította, egyúttal a technikai lehetőségeket is tovább szélesítette.)

3. Ebben a szinte parttalan karikatúra jelenségkörben már BÁRKI rajzolhat, metszhet, mintázhat, festhet, filmezhet, animálhat, berhelhet, táncolhat, eljátszhat, írhat, énekelhet stb. MINDENFÉLE karikatúrát, amit aztán viszonylag szabadon** publikálhat is - a neten... 

4. A lassan, de sajnos vagy hál' istennek biztosan széthulló "szakma" még kombattáns reprezentánsai mellett ezeket a szakmán kívüli Ismeretlen karikaturistákat, és a műveik sokféleségével a karikatúra szabadságát szerettük volna megjeleníteni ezen az Országos e-Karikatúra Pályázaton és Kiállításon.

Ez az, ami gondot okoz - meglehet, csak nekem. Minthogy ismeretlen "karikaturistákról" van szó, ilyenformán az elérhetőségük is ismeretlen, az eddig beküldött anyagokat átnézve attól tartok, hogy a pályázati felhívásunk csak egy töredékükhöz jutott el... (stalker)

* Az idősebb, megrögzött újságviccrajzolók - minthogy nagyrészt "megélhetési" karikaturisták - ezt a változást elsősorban a megélhetésüket fenyegetőnek érzik.
** Sajnos többnyire a fizetségtől is "szabadon"...

Fenekovács: Ars caricatúra (ceruzarajz)



Követők

m vali kukac2013