Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

EURÓPA STUTTGARTBAN NEVET...

Szeptember 21-ig látható az a nemzetközi karikatúrakiállítás Stuttgartban, Baden-Württemberg tartományi könyvtárában, ahol a magyarokat a KOKSZ Műhely karikaturistái és szatirikus képzőművészei képviselik.

A KOKSZ Műhely a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének Szatirikus Képzőművészeti Szakosztálya, a KOKSZ szóösszevonás pedig a KOrtárs, a Karikatúra és a SZatíra szókból jött össze. A társaság már elmúlt tizenegy éves, ebből könnyen kiszámolható, hogy Kaján Tibor a műhely alakuláskor még "csak" 81 éves volt, Sajdik Ferenc, Kemény Görgy és Gyulai Líviusz pedig még hetven se, nem beszélve az akkori huszon-negyven-ötvenakárhányéves kemény magról.

A KOKSZ jónéhány hazai kiállításon kívül néhányszor külföldön is bemutatkozott. Elsőként Szófiában, majd Rómában, Bécsben, és most Stuttgartban. A New Yorki Central Parkban, a Guggenheim Múzeum előtt most is látható a Google Maps felületén egy virtuális KOKSZ-kamarakiállítás (na jó, erről a nyújorkiak nem is tudnak).

Bár a stuttgarti kiállításnak van elegáns katalógusa is, sajnos hozzánk még nem jutott el. (Halász)

 

A KUK@C SZÓRÓL

Közben a "háttérben" (szokás szerint ott, és utólag) megy a nagy hümmögés meg aggályoskodás emilekben és telefonon, hogy jó-e nekünk ez a KUK@C név? - merthogy az mégiscsak egy gusztustalan és kártékony féreg, - mert a kisfiúk fütyijét is így hívják, - mert "ezt a szót egy kommunista újságíró találta ki"... és így tovább.

A kukac nem gusztustalan állat, hanem aranyos. (Hogy mennyire, az látható a logón.) A mákos, szilvalekváros vagy diós nudlitól se viszolygunk (sőt!), holott a kisfiúk fütyijét néhol nudlinak is mondják... Ami a "kommunista újságírót" illeti, a hír részint igaz: A. Iwán tényleg újságíró (is), és annyira tényleg "baloldali", mint akármelyik értelmes - épeszű? - konzervatív..., de hogy kommunista lenne, azt azért nem hinném. (Aki régóta ismeri, az tudja, hogy mennyire utálta a rendszerváltást megelőző vircsaftot.) Ami a kukac szónak a honi számítógépes világban való elterjedését illeti, arról A. Iwán szerényen így nyilatkozott a facebookon: "... úgy volt, hogy a Mai Napnál a tördelészeten megkérdezte tőlem valaki, hogy szerintem hogy hívják azt a jelet. Mondtam, hogy KUKAC. Én erre nem emlékeztem, de később sok kolléga egybehangzóan úgy vélte, hogy én neveztem el így."

Ugyanebben a posztban tette közzé valaki a @ "jelentését" görögül: papaki (kiskacsa), hollandul: apenstaartje (majomfarok), dánul: snabel (elefántormány), finnül: kissanhnta (macskafarka), németül: klammeraffe (lógó majom), norvégul: grisehale (malacfarok), végül oroszul: szabácska (kutyuli).

Szóval, ahogy azt néhány ismerősnek és ismeretlennek telefonon és személyes e-mailben már elmondtam, illetve megírtam: a KUK@C név marad - mert jó.

A fejléc fölötti keskeny, szürke sáv jobboldalán lehet  regisztrálni, ill. belépni. Tegyétek ezt. Várjuk a hozzászólásokat. Ha önálló bejegyzést szeretnétek közzétenni, akkor azt txt-ben, ha képet is, akkor azt tömörítetlen JPG-ben küldjétek a következő e-címre: stalker1968@gmail.com. (stalker)


Saul Steinberg: Dialógus (sajtókarikatúra az 50-es évek végéről) 

SZINTE ÉSZREVÉTLENÜL

Szinte észrevétlenül megváltozott a karikatúra az elmúlt 15-20 év alatt az "e-forradalom" zűrzavarában, vagy csak visszakapta (visszavette?) azt a sokféleségét, ami a jelenségkör többezer éves történetét kutatva eddig is nyilvánvaló volt; - ami idővel ahhoz a felismeréshez vezetett, hogy nem egy meghatározott műfajról, hanem különböző művészeti ágak (közegek) különböző műfajaiban, és számtalan technikával megjelenő módszerről, illetve kifejezésmódról van szó. Korábban is voltak rajzolt, festett, metszett vagy vésett karikatúrák, karikatúra szobrok és kisplasztikák, karikatúra képregények és animációk, fotó- és filmkarikatúrák, karikatúra montázsok, kollázsok és applikációk, karikatúra maszkok és bábok, karikatúra reklámok vagy plakátok és így tovább... Ezt a sokféleséget tette nyilvánvalóvá az "e-forradalom", miközben tovább gazdagította a karikatúra által "használható" (vagy a karikatúrát használó) kifejezésmódok és technikák sokaságát.

Ennek a sokféleségnek "keletkezett helye" ezen az e-pályázaton, legalábbis szeretnénk, ha így lenne, - ha legalább az "ALTER" kategóriában felvonulhatna mindaz, ami volt és ami épp van - az exkluzív szatirikus grafikától, festménytől vagy kisplasztikától a humoros-groteszk street arton át az abszurd fotóperformanszig; és persze szeretnénk, ha a "SAJTÓ" kategóriában a "hagyományos" statikus sajtókarikatúrák mellett az e-publicisztika dinamikusabb (animált-pixillált, montírozott, kompozit stb.) technikái is megjelennének. Csináljátok! (stalker)

 

Három "könnyű truváj" a facebookról (a szerzők ismeretlenek)

Többen kérdezték, hogy a beküldött művek miféle szempontoknak, elvárásoknak kell megfeleljenek? Erre röviden csak annyit tudunk válaszolni, hogy: legyenek "kőszáli" jók! (Másrészt ne felejtsétek el, hogy a jó karikatúra egyik alapvető sajátossága a nagyon ütős és nagyon közérthető GEG. Minthogy e-karikatúra kiállításról van szó, érdemes nemzetközi nézettséggel, és ehhez mért közérthetőséggel kalkulálni...) Aki többet szeretne tudni az úgynevezett karikatúráról, az ássa bele magát a Karikatúra Akadémia archivált anyagába, aminek nagy része a www.koksz.hu weblap Akadémia menüjében található.

 

Válasz K. Ágnes kérdéseire

Ha a pályázó betöltötte a tizenkettedik életévét (vagyis már elmúlt 12 éves), akkor értelemszerűen nem indulhat a 6-12 éves gyerekek számára kiírt MINDEN FÉLE HÜJESÉG témakörben. Ha csak tizenhét éves, akkor nem indulhat a MÁZLI témakörben, mert a Szerencsejáték Zrt. etikai szabályzata a kis-, ill. fiatalkorúakat távol kell tartsa a szerencsejátékoktól - ebben a vonatkozásban is. Másrészt viszont pályázhat az AKÁRMI "témakör" mindkét kategóriájában, ha legalább a művei "nagykorúak".  


Egy kedves erdélyi újságírónőnek és néhány kollégának

Minket nem zavar a KUKAC szó. Mi is tudunk a "konnotációkról", illetve a lehetséges asszociációkról... A logónk és a blog fejléce tényleg nem igazán színes (ez ügyben késhegyre menő vitáink voltak), viszont reméljük, hogy a kiállítási anyag az lesz.

AZ ELSŐ MŰVEK ÉS KÉRDÉSEK

Jóllehet, még majdnem másfél hónap van az anyagok beküldéséig, pár napja megérkeztek a pályázat e-címére az első művek - jó és valamivel jobb munkák vegyesen -, valamint kérdések. Utóbbiakra, ha ez másoknak is segít, a "támogatás" menüben válaszolunk.

Az alábbi képen magyar karikaturisták vitatják meg a pályázat "környülállását". (Valójában persze nem. A karikatúrát John Hamilton Mortimer angol festő- és grafikusművész festette kb. 1766-ban, az angol kultúra fellendítésén ügyködő Howdalian Society alakuló üléséről...)

Követők

m vali kukac2013